Co Jsou Operační Systémy V Reálném čase

Obsah:

Co Jsou Operační Systémy V Reálném čase
Co Jsou Operační Systémy V Reálném čase

Video: Co Jsou Operační Systémy V Reálném čase

Video: Co Jsou Operační Systémy V Reálném čase
Video: Operační systémy - 1 Struktura operačního systému 2024, Smět
Anonim

Operační systémy v reálném čase jsou založeny na softwarových systémech, které jsou schopny vykonávat řadu funkcí ve stanoveném čase. To se používá v moderních aplikacích, které řídí procesy zařízení používaných ve výzkumu, ve vojenském a vesmírném průmyslu, stejně jako v životě obyčejného člověka na úrovni domácích spotřebičů a moderních gadgetů.

Co jsou operační systémy v reálném čase
Co jsou operační systémy v reálném čase

Funkce operačních systémů v reálném čase

Jako operační systém v reálném čase se používá program, který provádí danou úlohu v přísně definovaném období. V reálném čase vyžaduje systém správné výsledky během stanoveného časového období. Tyto systémy v reálném čase jsou zabudovány do mikrovlnných trub, praček, digitálních fotoaparátů a mobilních telefonů.

Lidský mozek například funguje jako operační systém v reálném čase. Operační systémy v reálném čase se používají v lékařských diagnostických systémech, rezervačních systémech leteckých společností, telekomunikačních systémech, systémech kontroly bojových zbraní a mnoha dalších oblastech.

Typy operačních systémů v reálném čase

Operační systémy v reálném čase jsou klasifikovány jako tvrdé a měkké. K dokončení úkolů ve stanoveném čase je vyžadován rigidní systém v reálném čase. Úkoly musí být splněny v stanoveném termínu, jinak může systém v reálném čase způsobit značné materiální nebo fyzické škody.

Příkladem takových systémů v reálném čase jsou například vojenská zařízení, která řídí složité raketové systémy. Dalším příkladem jsou systémy řízení letu v letecké dopravě. Tyto systémy také fungují v lékařských zařízeních - jedná se o hardwarové komplexy pro kontrolu zdraví.

Měkké systémy v reálném čase zahrnují případy, kdy porušení lhůt pro dokončení úkolů vede k nepříjemným, ale přijatelným následkům. Měkký systém v reálném čase nezaručuje, že úkol nebo úloha bude dokončena ve stanoveném časovém období. Tento systém se přeplánuje a vypne, pokud proces není dokončen včas. Softwarové systémy v reálném čase se používají v multimediálních prostředích. Pokud například DVD přehrávač nedokáže zpracovat video snímek, můžete pokračovat ve sledování videa.

V systémech multitaskingu v reálném čase musí operační systém upřednostňovat úkoly v reálném čase před ostatními úkoly a udržovat je, dokud nejsou dokončeny.

Jedním z operačních systémů, které zahrnují měkký systém v reálném čase, je operační systém Linux.

Operační systém v reálném čase je navržen s ohledem na všechny aspekty reálného života. Tento operační systém je postaven na dvou hlavních principech. První je, že proces se musí zaměřit na naprogramovanou událost, aby bylo možné naplánovat a zpracovat úkoly na základě jejich priorit. Druhý princip se týká doby provedení, takže proces řešení problému probíhá ve stanoveném čase.

Doporučuje: